V Prešove pokrstili prvú knihu v slovenčine o presídlencoch do ZSSR

25.10.2005 Prešov

Prešov 25. októbra (TASR) - Širšie otázky opcie a presídlenia rusínskeho obyvateľstva severovýchodného Slovenska do Sovietskeho zväzu analyzuje prvá vedecká ...
Prešov 25. októbra (TASR) - Širšie otázky opcie a presídlenia rusínskeho obyvateľstva severovýchodného Slovenska do Sovietskeho zväzu analyzuje prvá vedecká monografia pod názvom Opcia. Pokrstili ju dnes v Prešove autori historik Michal Šmigeľ, Štefan Kruško a recenzent Stanislav Konečný.

Ako zdôraznil Šmigeľ, ide o prvú knihu v slovenskom jazyku o tejto problematike. \"Predpokladáme, že sa konečne dostane aj do iných oblastí Slovenska a nezostane, tak doteraz, iba na východnom Slovensku, \" konštatoval. Vydaniu knihy predchádzal vlastný výskum, ktorý trval viac ako desať rokov. Kniha korunuje aj Kruškovo úsilie, ktorý už v ukrajinčine vydal niekoľko diel a založil občianske združenie Koordinačný výbor reoptantov SR so sídlom v Prešove. To aj pokrstenú knihu vydalo.
Kruško odišiel ako 6-ročný s rodičmi z obce Chmeľová do vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Podobne urobilo asi 12 tisíc ľudí, najviac z obcí Jakubany, Ľutina a Cigeľka. Boli medzi nimi aj rodičia Šmigeľa, Michal sa narodil už na Ukrajine. Na Slovensko sa rodina vrátila v roku 1996.
Publikácia na bezmála 300 stranách zverejňuje niektoré dokumenty, napríklad aj československo-sovietsku dohodu z 10. júla 1946, na základe ktorej k opcii došlo. Šmigeľ tvrdí, že opcia bola jedným z pokusov ako vytvoriť po 2.svetovej vojne etnicky čistý spoločný štát len Čechov a Slovákov. Ak odsun Nemcov a výmena Maďarov sa diali na základe medzinárodných zmlúv, tak táto opcia sa uskutočnila podľa Šmigľa na báze bilaterálnej dohody medzi ČSR a ZSSR.
O knihu, ktorá zatiaľ vyšla len vo vyše 200-kusovom náklade, už prejavili záujem pražské knižnice a vedecké inštitúcie v poľskom Krakove.
 

Vyberte región

mark